tisdag 5 maj 2009

Vietnam

Anlande till Ho Chi Minh city (saigon) for 3 dagar sedan. Har haft 2-3 underbara veckor i kambodja (som blev lite av en personlig favorit), men nu ar det Vietnam som galler de tre sista veckorna av min tid i sydostasien. Sa har langt gillar jag verkligen vietnam! det ar verkligen valdigt annorluda fran de andra landerna jag sett hittills. Tog en buss fran phnom penh till saigon, dar jag traffade en ny reskompis, Dana fran Israel. Vi hittade ett bra guesthouse centralt i staden, och har spenderat de senaste dagarna med massor av sightseeing. Saigon ar verkligen en hektisk stad!! precis som jag hort sa ar trafiken har helt galen!! majoriteten av manniskorna har kor vespa eller motorcykel, och dom kor som galningar. Det finns dessutom ytterst fa trafikljus har, sa att ga over gatan ar ett riktit spanningsmoment! om man star och vantar pa en lucka i trafiken far man sta och vanta i timmar, sa det enda man kan gora ar bara att ta ett djupt andetag och ga rakt ut pa gatan, att stanna eller tveka en sekund gar inte. Och pa nagot magiskt satt sa susar vesporna forbi och runt en utan att kora i en.
Var forsta kvall i saigon besokte vi nattmarkanden, och har ar det verkligen pruta pruta pruta som galler!! vietnameserna ar sluga typer som ar kanda for att forsoka ta 5 till 10 ganger mer an man borde betala. Sa det ar en kamp varje gang man ska kopa nagot, om dom utan vidare gar med pa det priset man ar villig att ge dem sa vet man att man har betalat waaay to much. Det jag har hort om vietnameserna innan jag kom hit var att de inte ar sarskilt trevliga. Hittills tycker jag dock att de flesta varit trevliga, forutom forsaljarna pa markanden. Det var en helt galen tant som borjade skrika at oss och nastan knuffade mig nar vi inte gick med pa priset hon ville ha for en t-skjorta.
Forsta kvallen har sa traffade vi pa nagra andra israeler ocksa, och vips sa befann vi oss pa en judisk boneplats for att fira den judiska sabbaten. Det var en intressant upplevelse, speciellt med tanke pa att jag befinner mig i vietnam. Det hela gick ju naturligtvis pa hebreiska men Dana gjorde sitt basta for att forklara saker och ting for mig.

Nasta dag spenderade vi med att ga, ga och ga runt i hela staden. Vi besokte en annan markand ocksa. Shoppingen har ar jattebra, men, problemet ar bara att vietnameserna och asiaterna overlag ar ju miniatyrmanniskor, kladerna har gar helt enkelt inte pa mig. Deprimerande.
Foljande dag gjorde vi en dagsutflykt till Cu Chi, ca 60 km utanfor staden for att titta pa Cu Chi tunnlarna, som ar ett tunnelsystem pa ca 200 km som anvandes under Vietnamkriget. Vi fick testa att krypa i tunnlarna, och vi hade en guide som berattade om vietnamkriget. Efter det gjorde vi aven ett besok till War remnant museum, och fick verkligen min dos av krigshistoria fylld. Idag gjorde vi en annan dagsutflykt, en battur i Mekong deltat i sodra vietnam. Det var en jattetrevlig tur, naturen var helt fantastisk. Bland annat fick vi se en flytande fiskmarknad, vi akte motorbat pa mekong floden, och roddbat langs mindre delar av floden, akte hast och karra pa en liten o, dar vi aven besokte en bifarm och provade honung och en plats dar man tillverkade coconutcandy, at massa godis! och sen besokte vi en liten by dar vi fick prova olika tropiska frukter medan lokalbefolkningen spelade och sjong for oss. Mycket trevlig dag.

Fran Saigon ska vi sen ta oss upp langs kusten till Hanoi i norra vietnam. Vi har kopt en open-tour ticket, med vilken vi kan aka upp till hanoi i var egen takt och stanna i ett valbart antal stader. Imorgon lamnar vi Saigon och aker till en stad som heter Dalat, ca 6 timmars bussfard harifran. Vet inte mycket om Dalat sa det ska bli roligt att se, pratade med nagra engelsman igar som sa att det ar lite kyligare dar eftersom det ar lite hogre upp i bergen(?). Efter Dalat ar planen att ta oss till stranderna langs kusten. Lite orolig for vadret eftersom regnperioden har borjat har i sodra vietnam, hoppas det ar lite battre hogre upp.

Inga kommentarer: